De melkkoppeling, oftwele de Zuivelkoppeling wordt in de industrie aangeduid volgens de DIN 11851 normering. Deze standaardisering zorgt ervoor dat iedere DIN 11851 koppeling op elkaar past. De zuivelkoppeling is eigenlijk vrij simpel. Je hebt een Puntstuk, een Draadstuk en een Wartel en daartussen zit een melkring. Dit samen maakt de zuivelkoppeling. Daarnaast zijn nog andere melkkoppelingen onderdelen te krijgen, zoals een blindpuntstuk, blindwartel, kijkglazen, wartelkijkglazen, kijkglasbuizen en nog veel meer zuivelkoppelingen. Uiteraard hebben we de DIN koppeling voor slang, maar ook zuivelkoppeling lasbaar en DIN 11851 koppeling met schroefdraad. Naast de standaard DIN 11851 koppeling verbindingen, zijn ook oneindig veel mogelijkheden om de DIN 11851 koppeling te verbinden met andere normeringen zoals Din 11851 naar Tri clamp koppeling en IBC naar DIN 11851. Dit laatste noem je een IBC melkkoppeling. Hiermee kan je de IBC tank koppelen aan je installatie om dranken, sappen, vloeistoffen, sauzen en pastas hygienisch te verplaatsen. Deze gespecialiseerde koppelingen, ook wel melkkoppelingen genoemd, zorgen voor hygiënische verbindingen tussen leidingen en andere componenten binnen zuivelinstallaties. De zuivelkoppelingen die voldoen aan de DIN 11851-norm, voldoen aan strikte Europese regelgeving.
De Zuivelkoppeling oftewel DIN 11851 koppeling is een hygienische verbinding tussen 2 componenten. Bijvoorbeeld om een zuivelslang aan te koppelen aan een biertank, of een leiding te koppelen aan een bassin die niet permanent op de plek moet blijven, gebruik je koppelingen die eenvoudig te ontkoppelen zijn, maar die wel hygienisch zijn, zodat er geen resten achterblijven in de slang/buis of koppeling. Want als er resten achterblijven, kan dit bederven en dat maakt de verbinding niet hygienisch. De melkkoppeling is een zuivelkoppeling die zeer vaak wordt gebruikt in bierbrouwerijen en distileerderijen. Hier is hygiene van belang, maar flexibiliteit en efficientie is ook belangrijk. Voor iedere zuivelinstallatie hebben wij de juiste melkkoppeling en zuivelkoppelig op voorraad. Zelfs maten zo klein als de DN10 tot wel DN200 (8") kunnen wij snel leveren.
Zuivelkoppelingen die voldoen aan de DIN 11851-norm bieden tal van voordelen voor bedrijven in de voedsel- en zuivel industrie. Ze bieden de garantie dat productielijnen voldoen aan de hygiëne- en veiligheidsnormen, en vormen de basis voor kwalitatieve productieprocessen. Of het nu gaat om het verwerken van melk, andere zuivelproducten of voedsel, zoals saus, sappen, dranken en pastas, de melkkoppeling zorgt voor een lekdichte, hygiënische verbinding. De zuivelkoppeling is ontworpen om bestand te zijn tegen hoge druk en temperaturen, en de melkkoppeling is ideaal voor veeleisende productielijnen. Bij Nexaparts bieden wij een breed scala aan diverse hygienische koppelingen en sanitaire koppelingen, waaronder die van DIN 11853. Dit maakt ons aanbod veelzijdig en flexibel, waardoor we kunnen voldoen aan de specifieke behoeften van verschillende industrieën.
Het kiezen van de juiste melkkoppeling kan verschillende vragen oproepen. Hier zijn enkele veelgestelde vragen over de melkkoppeling:
Hoewel beide normen zijn ontworpen voor hygiënische toepassingen, is de melkkoppeling niet rechtstreekst te koppelen met andere hygienische koppelingen. Hiervoor heeft u een verloopkoppeling nodig, zoals de DIN 11851 naar Tri Clamp koppeling. Het is belangrijk om een specialist te raadplegen om de compatibiliteit te bepalen of waar nodig melkkoppeling adapters te overwegen.
Regulier onderhoud en inspectie zijn essentieel voor een optimale werking. Afhankelijk van de intensiteit van het gebruik en de reinigingsprocessen, wordt aanbevolen de Melkkoppeling elke zes maanden te inspecteren en de melkring of beschadigde onderdelen indien nodig te vervangen om lekkages of besmetting bij de zuivelkoppeling te voorkomen.
De Melkkoppeling is standaard in 2 materialen verkrijgbaar, namelijk RVS 304 en RVS 316. De RVS 304 uitvoering wordt vaak toegepast in niet kritieke systemen waar de zuiverheid van het materiaal niet extreem belangrijk is. Zodra de koppeling in contact komt met de levensmiddelen, is het aanbevolen om te kiezen voor de RVS 316 variant. Deze heeft een betere en hygienische bestendigheid en dus is het veiliger voor de levensmiddelen.
Het systeem van een melkkoppeling is eigenlijk vrij eenvoudig. Om twee koppelingen aan elkaar te koppelen heb je altijd een mannelijke kant en een vrouwelijke kant. De Mannelijke kant heeft draad aan de buitenzijde, en op de koppelkant zit een uitsparing voor de melkring. De vrouewlijke kant heeft een wartel met puntstuk. Met de Wartel, draai je het puntstuk klem in het mannelijke gedeelte, zodat deze klem zit tegen de zuivelafdichting. Je schroeft als het ware de vrouwelijke koppeling (Puntstuk/Wartel) over de mannelijke koppeling (draadstuk) heen.
Kunt u niet de juiste koppeling vinden? Hele grote kans dat we hem wel kunnen leveren. Hoe gek het verloop ook is, we kunnen deze voor u op maat lassen. Onze TIG lassers zijn zeer ervaren in het lassen van sanitaire verbindingen. Informeer hieronder naar de mogelijkheden voor uw koppeling op maat.
Wij helpen u graag met vragen over onze producten en adviseren u bij het maken van de juiste keuze voor uw specifieke toepassing. Of u nu een koppeling zoekt voor uw bestaande productielijn of koppelingen met een andere DIN-norm, ons team staat klaar om te helpen. Wij zijn bereikbaar via e-mail, WhatsApp of telefoon voor advies. Blader gerust door onze website voor andere producten die relevant kunnen zijn voor uw zuivelinstallatie.
Niet de juiste Melkkoppelingen DIN 11851 gevonden?
Vul onderstaand formulier in en wij helpen u verder!
Benieuwd naar onze blog? Bekijk hier al onze items!
Lees meer